Milloin ja miten?

Omakotiasukkaan kannattaa harkita aurinkopaneeleja, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Vähintään asunnon käyttövesi lämpenee sähköllä tai sähkönkulutus on muun syyn vuoksi myös kesäaikaan merkittävää (esim. sähköauton lataaminen). Sähköpohjaisia lämmitysjärjestelmiä ovat esimerkiksi suora ja vesikiertoinen sähkölämmitys sekä lämpöpumput. Erityisen hyvin aurinkopaneelit sopivat yhteen asunnon viilennyksen kanssa.
  • Asunnon tai piharakennuksen etelä-, länsi- tai itäsuuntaiselta katon lappeelta löytyy riittävästi varjostamatonta aluetta. Paneeleja voidaan asentaa myös rakennuksen seinälle tai pihamaalle, kunhan paneeleille ei tule varjostuksia.

Löydät arvion rakennuksesi katon aurinkosähköpotentiaalista ja paneeleille sopivista sijoituspaikoista Sun Energian palvelusta tai HSY:n karttapalvelusta.

Taloyhtiöissä pätevät pitkälti samat edellytykset kuin omakotitaloissa:

  • Riittävän suuri sähkönkulutus. Kerrostaloyhtiöissä paneeleilla korvataan yhteisesti maksettavaa kiinteistösähkönkulutusta, johon kuuluvat mm. ilmanvaihtokoneiden, hissien, yhteisten tilojen valaistuksen sähkönkulutus. Usein tämä kulutus on niin suuri, että aurinkopaneeleja kannattaa harkita.
  • Aurinkopaneeleille tulee löytyä katolta riittävästi varjostamatonta aluetta. Paneeleja on mahdollista asentaa myös esimerkiksi talon seinustalle pystyasentoon.

Katso Aalto yliopiston Finsolar-hankkeessa laadittu Taloyhtiön aurinkosähkön hankintaohje ja Ilmastokatu-hankkeessa laadittu Aurinkosähköä kerrostaloon -opas.

Hankinta on helppoa tilattaessa järjestelmä avaimet käteen -toimituksena. Voit pyytää  toimittajaa myös mitoittamaan sopivan laitteiston ja hoitamaan lupa-asiat verkkoyhtiön suuntaan. Järjestelmä on yleensä taloudellisinta mitoittaa siten, että suurin osa, esim. 80% tuotetusta sähköstä käytetään itse ja vain pieni osa myydään valtakunnan sähköverkkoon.

Taloyhtiöissä hankintapäätös tehdään yleensä yhtiökokouksessa. Esitä aurinkopaneelien hankintaa hyvissä ajoin taloyhtiön hallitukselle. Yhtiökokoukseen on suositeltavaa teettää hankinnasta kevyt asiantuntijaselvitys, jossa käydään läpi yleiset aurinkosähköön liittyvät kysymykset sekä arvioidaan järjestelmän sopiva mitoitus, suositeltava asennustapa ja taloudellinen kannattavuus. Aurinkosähköasiantuntijan läsnäolo yhtiökokouksessa on myös suositeltavaa.

Erilaiset rahoitusmallit. Perinteisin tapa on ostaa aurinkopaneelit suoraan omaksi, mutta on myös mahdollista hankkia paneelit osamaksu-, rahoitusleasing- tai sähkön myyntisopimuksella. Finsolar-hankkeen sivuilta löytyy lisätietoja erilaisista hankintamalleista ja niitä tarjoavista yrityksistä.

Pääkaupunkiseudulle aurinkosähköjärjestelmiä avaimet käteen -palveluna tarjoavia yrityksiä löydät täältä. Huom! Lista ei ole täysin kattava, mutta kaikki pk-seudulle avaimet käteen -periaatteella toimivat yritykset listataan ilmaiseksi heidän pyynnöstään.

Seuraava auttaa perehtymään aurinkopaneelijärjestelmän hankintaan vaikuttaviin tekijöihin tarkemmin.

Suunnittelu
Vertailu
Tilaus
Toimitus/asennus