Aurinkosähköä asunto-osakeyhtiöön? Onnistuu!

Suomessa ei taida olla kerrostaloissa yhtäkään aurinkosähköjärjestelmää, joka olisi asukkaan omistuksessa ja käytössä. Haasteita tietysti voi olla, kaupungin rakennusvalvonnan lisäksi lupa täytyy saada asunto-osakeyhtiöltä. Juuri tätä halusin lähteä kokeilemaan asunto-osakeyhtiössä Helsingin Herttoniemessä. Pyrin saamaan 3-5 kilowattia aurinkosähköä katolle toukokuuhun mennessä.

Kaupunginarkkitehti kertoi, että jos paneelit asennetaan lappeen suuntaisesti, ei tarvita edes toimenpidelupaa. Joillain alueilla ydinkeskustassa paneelien asentaminen voi olla kaupunkikuvallinen kysymys, mutta Herttoniemessä tämä ei ollut ongelma.

Tein hankkeesta muutaman sivun esitteen, joka sisälsi seuraavaa:
– Lyhyt katsaus aurinkosähkön rakentamiseen muualla euroopassa
– Laitteiden, asennuksen ja kytkennän kuvaus
– Lausunto rakennusvalvonnalta
– Havainnekuvat
– Selostus vaikutuksista yhtiön ja muiden osakkaiden sähkönkäyttöön

Osakkeenomistajien yhdenvertaisuus on tärkeää! 30 neliötä paneeleita(noin 5 kW) tulee siitä, että sen verran on katolla tilaa yhtä osakasta varten. Jos kaikki haluaisivat laittaa oman järjestelmän, tulee siihen olla mahdollisuus. Tosin, jos kovin moni samassa talossa haluaa laittaa järjestelmän, kannattaa katolle asentaa kerralla vaikka 30 kilowatin tuotanto ja liittää verkkoinvertteri siten että kaikki osallistujat voivat siitä hyötyä.

Vein asian ensin hallituksen käsiteltäväksi ja sitten yhtiökokoukseen. Palaute on ollut alusta saakka hyvin kannustavaa. Yhtiökokouksessa tuli muutamia tarkentavia kysymyksiä liittyen asennustapaan, läpivienteihin ja hintaan. Taisipa siellä olla pari jotka alkoivat harkita itsekin järjestelmän hankintaa.

Talossa on tiilikatto ja avovintti. Vintin luukun kautta paneelit saadaan katolle ilman nosturia ja kiinnikkeiden oikea sijoitus on helppo tarkistaa sisäpuolelta. Verkkoinvertteri on tarkoitus kytkeä huoneiston sähköliittymään ja aurinkosähköjärjestelmä ei vaikuta mitenkään muiden osakkaiden tai yhtiön kiinteistösähkön käyttöön. Ohessa havainnekuva talosta. Kunhan asennus etenee, kirjoittelen lisää.

Janne Käpylehto

2014-03-17-Käpylehto-kuva talosta